Black Friday: Gratis inmeten en montage!
Deze actie is geldig t/m 2 december

Kan het kwaad om te boren en schroeven in kunststof kozijnen? Deze vraag krijgen wij vaak te horen. In dit artikel leggen we uit waarom het wel of niet kan, wat de gevolgen zijn en bespreken we de alternatieven.

De intentie om te boren of schroeven in uw kozijnen komt voort uit de wens om raamdecoraties te bevestigen op de kunststof kozijnen. Omdat uw kunststof kozijn nu naar binnen open gaat kan de raamdecoratie niet meer voor het kozijn worden gemonteerd, zoals dat bij naar buiten draaiende (houten) ramen wel kon.

Het meest voor de hand liggend is dan om met een paar schroefjes de raamdecoraties op de kunststof kozijnen te monteren. Maar is dit wel zo verstandig?

Kan het? Ja. Is het verstandig? Nee!

De meest voorkomende plekken om te schroeven in kunststof kozijnen zijn: de glaslatten, in de (isolatie) kamers van het kozijn en in de stalen koker van het kozijn.

Een timmerman kan over het algemeen een mooier gaatje boren dan iemand met twee linker handen. Of het esthetisch fraai is dat heeft u tot daaraantoe dus zelf in de hand.

De consequenties zijn echter in beide gevallen hetzelfde:

  1. verliest vrijwel altijd de garantie bij uw kozijnen leverancier!
  2. Schroefgaten kunnen niet worden hersteld zoals bij houten kozijnen. Deze blijven dus voor altijd zichtbaar!
  3. Kunststof kozijnen bestaan uit kamers. Het is niet bevorderlijk als hier bijvoorbeeld vocht bij komt.
  4. Bent u de raamdecoraties zat of gaan ze kapot, dan moeten voor de nieuwe raamdecoraties wederom schroefjes worden geplaatst. Naar alle waarschijnlijkheid op een andere plek omdat in de loop der jaren er steeds andere ophangbeugels worden gebruikt.

Wat zijn de alternatieven voor het monteren van raamdecoraties op kunststof kozijnen?

  1. Klemmen
  2. Plakken

Ieder soort kozijn, woonruimte of situatie vraagt om een specifieke toepassing. Zowel het monteren door middel van klemmen als het monteren door middel van plakken kan op meerdere manieren. De voor- en nadelen per methode leggen wij graag uit in een volgend blog.